Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spiccbotos horgászat

2011.01.28

 

a normál és a begumizott spiccbot. A begumizott spiccbottal való horgászatról a későbbiekben fogunk beszélni. Most kifejezetten az "apróhalas", érzékeny csőspicces bottal való horgászatot taglaljuk. Ezen szerelék előnye, hogy nagyon érzékeny, nagyon jól irányíthatóak a kisebb halak (a nagyon nagyokat valószínűleg elveszítjük) . Nekem eddig egy négy méteres begumizatlan spiccbottal legnagyobb fogásom egy 40 cm-es balin, aki bodorkázás közben ugrott be a végletekig lefinomított szerelékre.

A kezdő spiccbotos horgászathoz bőven elegendő egy olcsó spiccbot Nekem egy Shimano TC-BX 10-400 van. Négy méteres hosszával és 10g-os dobósúlyával bőven elegendő apróhalazni, de hatósugarán belül némi ügyességgel és egy nagy kalap szerencsével akár méretes nemeshalakat is meg lehet vele fogni.

A bottal szembeni elvárások, attól függnek, hogy mire szeretnéd használni. Az én botom sokat próbált, nem is igényes, ezért merem ajánlani mindenkinek. Sok apró hal vesztett már rajta. Ezzel nagyjából tőlem 6 méterre lehet kényelmesen horgászni persze ez függ az ereszték mértékétől, széliránytól, folyásiránytól. Ha neked messzebb kell valamiért horgásznod, akkor kell hosszabb bot, de felhívom a figyelmed, hogy a hosszabb bot jellemzően nehezebb is! És ez vagy a kezednek, vagy ha pillekönnyű botot veszel akkor a pénztárcádnak fáj nagyon! Az általam ajánlott bot nagyjából 1000 forintért megvehető. Ha csak a velencei tónál szeretnél snecizni, egy három méteres bot is megteszi, 500 ft körüli árával.

Ehhez vagy veszel egy zsebpecát (ez kb 300 jó magyar forint), vagy összeállítod te megad a szükséges szereléket.

Damil. Az első nehezebb kérdés, mert a damilnak összhangban kell lennie a választott bottal. Én általában 10-estől 16-osig választok damilt, attól függ, mi a célhal, mennyire kell a szereléknek érzékenynek lenni. Van, hogy a snecik azonnal rárohannak a vastagabb zsinórra is, de volt, hogy a legvékonyabb szereléket is alig vették fel. Az én kedvencem a vékonyabb 10-es, 12-es damil bodorkázáshoz, de felteszem a 16-os damilt, ha sügerezni kezdek. A múltkor egy sügér egy arasznyi snecit nyelt le egyben. Persze ez életem legnagyobb sügere volt, de akkor is... Lényeg én bodorkázáshoz ha finom a kezed, merem ajánlani a 12-es damilt. Ebből 100 métert vehetsz 2-300 forintért.

Úszó: Ez viszonylag egyszerű, fix szerelésű kétpontos úszókat használunk általában. Itt a legfontosabb adat az úszó terhelhetősége, amit az határoz meg, hogy mi a csali - egy szem csonti, vagy egy szem kukorica, esetleg giliszta, vagy babahal. Másik szempont, hogy milyen sodrású vízen horgászunk, és milyen a széljárás. A legjobb esetben, állóvizen, egy szem csontival horgászva, szélmentes időben elég lehet 0,3g-os úszó is, míg a másik véglet esetén, tehát folyóvízben, szeles időben, kishallal horgászva előfordulhat, hogy a 4-5g-os úszó is kevésnek fog bizonyulni. De gyorsan ki tudja tapasztalni mindenki, hogy mi az ami már megállítható a vizen. Segítségként annyi, hogy bodorkázáshoz, keszegezéshez állóvizen nem nagyon lehet mellényúlni 1g-os úszóval. Ami még említést érdemel, az a úszó alakja. Ha állóvizen horgászunk, akkor a hengeres formák, míg folyóvizen inkább a gömb formák az előnyösebbek.

kétpontos úszó

kétpontos úszó

Ólom: Az úszó terhelését végzi. Segít a zsinór süllyesztésében és az úszó helyben tartásában. Minél több ólmot használsz, annál kevésbé lesz érzékeny a szereléked, de annál kevésbé fogja elsodorni a víz a szereléket. Figyelj oda arra, hogy mindig a pontosan legyen kisúlyozva az úszó, hogy az antennája legyen csak a felszínen. Ha túl sok rajta az ólom, a szereléked elsüllyed, és nem látod a kapást, ha túl kevés az ólom, akkor több erő kell megmozdítani az úszót, egy óvatos kapást nem fogsz látni rajta. A helyes mennyiség, ha az úszón feltüntetett terhelés értéknél a horog és csali súlyával csökkentett ólommennyiséget teszel fel.

Sörétólom

Lágy sörétólom

Horog: Ezzel kell "kapaszkodni" a halba, tehát mindenképp legyen hegyes! Bodorkához 12-16-os méretet javaslok, lehetőleg vékony húsú, hosszú szárú tipusokat. Ebből nagyon sokfajta van, mindenki válassza a közeli horgászboltban beszerezhetőt. Akinek kicsit durvább a keze, vagy nincs kedve horgokat kötözgetni, az megveheti előkötött vátozatban is, de akkor az előkét kell a főzsinorhoz kötni.

Az anyag már megvan jöhet a szerelés


 

Elsősorban egy átalakítást javasolok a botra. Ahhoz, hogy ne kelljen mindig bekötni a szereléket a spiccbot végén levő gyűrűbe, egy patentszemet fogunk oda rögzíteni. Ehhez egy szilikoncső darabra lesz szükség és egy forgókapocs kapcsára. Az a jó méretű szilikoncső, amelyik megszorul a boton.

 1. Ezt a kb 2 cm hosszű szilikoncső darabot húzzuk fel a bot végére teljesen.
 2. A kapcsot akasszuk a bot spiccén levő szembe.
 3. Húzzuk vissza a kapocs feléig a szilikoncsövet

Így egyszerűen fogjuk tudni fel és levenni szerelékünket a botról.

A szerelék elkészítése a következő:

 1. Tekerjünk le a damilból egy méteres darabot (ne vágjuk el a damilt!)
 2. Fűzzük fel az úszó szemét a damilra, úgy, hogy az antenna a damiltekercs felé álljon.
 3. Fűzzük fel az úszóval kapott szilikoncsövet (vagy ha nem kaptunk, akkor olyan méretűt kell vennünk, ami kicsit szorosan megy fel a szárára.)
 4. Kössük fel a horgot.
 5. A horogtól kb 10 cm-re rögzítsük az úszót a szilikoncsővel

Már csak ki kell súlyozni a szerelékünket és majdnem kész is vagyunk. Én a szerelést és kiegyensúlyozást szinte mindig otthon csinálom, ezért itt egy segédeszközre lesz szükség, ami a vizet fogja szimbolizálni. Én vízzel töltött 2 literes pille palackban szoktam kiegyensúlyozni a szereléket, de jó bármi amibe vizet lehet tölteni, látjuk benne az úszót, és a szerelék nem ér le benne. Persze legjobb a tópart...

Most már elkezdhetjük kisúlyozni a szerelékünk.  nem egy darab akkora ólom kell, ami egybe kisúlyozza, hanem 4-6 hasonló méretű ólomból a legjobb megoldani. Én mószerem az, hogy az úszó terhelhetőségét elosztom 4-el és annak megfelelő méretű ólomból kezdem el súlyozni a szereléket. Kapásból fel is lehet csippenteni két darabot közvetlen az úszó alá. Nem kell agyon nyomni, csak épp ne essen le.

Ezzel kipróbáljuk a szerelékünket. Az a jó, ha nemcsak az antenna látszik ki az úszóból, hanem az úszó teste ia vízfelszin fölött is folytatódik. Addig tegyünk rá ólmot, ameddig a úszó antnnája az ami kilátszik. Sokan az antenna közepére súlyoznak, hogy érzékenyebb legyen a szerelék és hogy az emelős kapásokat is lássák, de nekünk erre most nem lesz szükségünk. Akkor csináltunk jól mindent, ha az antenna és az úszó test határán van a vízfelszín. Ügyeljünk arra, hogy a szerelék ne érjen le (horog sem!) és ne érjen az edényünk falához, mert akkor az úszó másképp fog viselkedni a vízparton... Ha számunkra megfelelően kisúlyoztuk a szereléket, akkor egy kicsit jobban megnyomhatjuk az ólmokat, hogy dobáskor ne repüljenek le.

Nincs más dolgunk, mint olyan hosszú darabot levágni a damilból, hogy a horogtól a damil végéig 20 centivel legyen rövidebb, mint a spiccbotunk kinyitva. A damilunk végére kötünk egy véghurkot és ezt beakaszthatjuk a spiccbot végébe épített kapocsba.

Készen vagyunk!

Mielőtt elindulnánk horgászni, szerezzünk be egy szerelék tároló létrát és egy gumit (pl befőttesgumi). A horgot akasszuk be a létrába, és tekerjük fel a damilt úszóstól a létrára egész a véghurokig. igyekezzünk úgy megvalósítani, hogy az úszó a létra mélyebb oldalára kerüljön. Ha feltekertük, akkor a gumit félig húzzuk át a hurkon, majd fogjuk meg a gumi két végét úgy, hogy a damil ne tudjon leszaladni róla és akasszuk a gumit a létra végére. 

A vízparton:

 1. a gumit kiakasztjuk (eltesszük, hogy meglegyen még hazafelé)
 2. a véghurkot beakasztjuk a kinyitatlan spiccbot kapcsába.  
 3. leengedjük a létrát a földre
 4. elkezdjük kinyitni a spiccbotot és hagyjuk hogy a létráról pörögjön le a damil
 5. eltesszük a létrát is

Készen vagyunk! Kis etetés kell, csali és indulhat a peca!

Görbüljön!

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 52160
Hónap: 820
Nap: 30